Црква Исуса Христа

Кад је Исус био на земљи, установио је своју Цркву како би нам помогао да научимо како да се вратимо Богу. Та иста Црква постоји и данас.

Исус је основао цркву

Бог је послао Исуса не само да нас спасе од греха, већ да успостави цркву. Кад је Исус умро, оставио је иза себе више него моћне проповеди и учења. Иза себе је оставио апостоле, заповести и основну црквену организацију, која ће и даље благосиљати друге, дуго после Његове смрти. Такође је праведним мушкарцима дао свештенство или моћ и власт да делују за Бога. То је иста моћ коју је користио за исцељење болесних, подизање мртвих, благосиљање уцвељених и постављање вођа своје Цркве.

Црква је нестала

Како је Црква расла, апостоли су се суочавали са растућим хаосом и расколом међу верницима и оштрим противљењем неверника. Апостоли су били мучени и људи су почели да се разилазе око основних тачака Исусових учења. Људи су почели да формирају разне цркве без Божје власти да то чине. Те цркве су се међусобно разликовале и удаљиле су се од првобитне Цркве Исуса Христа.

Као резултат тога, хришћанство је захватило свеопште отпадништво или окретање од јеванђеоских начела. Права Црква коју је Исус успоставио више није постојала на земљи. Свештеничка власт да се делује у име Божје је изгубљена, чиста начела су покварена, а основне јеванђеоске истине раштркане су међу различитим црквама.

Сазнајте како је Исус обновио своју Цркву
Упознајте мисионаре

Црква Исуса Христа је обновљена

Вековима касније, Бог и Исус позвали су новог пророка, Џозефа Смита, да обнови Цркву и сва њена истинита учења.

Џозеф је одрастао као фармер у Палмири, у држави Њујорк. Многе цркве и проповедници надметали су се за преобраћенике у том крају. Џозеф је био збуњен, не знајући којој цркви да се прикључи, јер су све поучавале другачије. Наишао је на један стих из Библије који каже да питате Бога ако имате питање и Он ће одговорити.

Џозеф је одлучио да се помоли. Отишао је до усамљеног места у шуми и клекнуо. Понизно је упитао Бога у молитви којој цркви да се прикључи. Бог и Исус су му дошли у виђењу. Џозеф је касније описао ово свето искуство:

„Видео сам стуб светлости баш изнад моје главе, јачи од сјаја сунчевог, који се постепено спуштао све док није пао на мене . . . Када се светлост спустила на мене, угледао сам две особе, чиjи се сjаj и слава не даjу описати, где стоjе у ваздуху изнад мене. Један од њих ми се обратио, назвавши ме по имену и рекао показујући на другог – Ово је Син мој Љубљени. Слушај Га!” (Историја Џозефа Смита 1:16–17).

Бог Отац и Његов Син, Исус Христ, рекли су Џозефу да се не прикључи ниједној постојећој цркви. Рекли су му да ће Исус преко њега обновити своју првобитну Цркву. Џозеф Смит ће постати пророк, попут древних библијских пророка. Касније му је додељена важна свештеничка власт која је  је била изгубљена а са њом моћ крштења, исцељења болесних и позивања апостола и других вођа. Обновљена црква званично је организована 1830. године.

Исус Христ води данас своју Цркву преко пророка

Црква Исуса Христа светаца последњих дана је обновљена Црква Исуса Христа. Исус је заиста на челу своје Цркве и Он нас води према Богу преко савременог пророка.

Дођите да славите Спаситеља Исуса Христа са нама! Бићете благословени проучавањем Његових учења у Светим писмима и слушањем онога што је рекао пророцима и апостолима у наше време. Осетићете Божју љубав док учествујете у служењу другима у Господњој Цркви.

У цркви су сви добродошли
Пронађите цркву у својој близини

Уобичајена питања

Људи имају пуно питања о „мормонима”, или тачније, члановима Цркве Исуса Христа светаца последњих дана. Кликните овде да бисте видели комплетну листу.