Црква Исуса Христа

Кад је Исус био на земљи, установио је своју Цркву како би нам помогао да научимо како да се вратимо Богу. Та иста Црква постоји и данас.

Исус је основао цркву

Бог је послао Исуса не само да нас спасе од греха, већ да успостави цркву. Кад је Исус умро, оставио је иза себе више него моћне проповеди и учења. Иза себе је оставио апостоле, заповести и основну црквену организацију, која ће и даље благосиљати друге, дуго после Његове смрти. Такође је праведним мушкарцима дао свештенство или моћ и власт да делују за Бога. То је иста моћ коју је користио за исцељење болесних, подизање мртвих, благосиљање уцвељених и постављање вођа своје Цркве.

Црква је нестала

Како је Црква расла, апостоли су се суочавали са растућим хаосом и расколом међу верницима и оштрим противљењем неверника. Апостоли су били мучени и људи су почели да се разилазе око основних тачака Исусових учења. Људи су почели да формирају разне цркве без Божје власти да то чине. Те цркве су се међусобно разликовале и удаљиле су се од првобитне Цркве Исуса Христа.

Као резултат тога, хришћанство је захватило свеопште отпадништво или окретање од јеванђеоских начела. Права Црква коју је Исус успоставио више није постојала на земљи. Свештеничка власт да се делује у име Божје је изгубљена, чиста начела су покварена, а основне јеванђеоске истине раштркане су међу различитим црквама.

Сазнајте како је Исус обновио своју Цркву
Упознајте мисионаре

Црква Исуса Христа је обновљена

Вековима касније, Бог и Исус позвали су новог пророка, Џозефа Смита, да обнови Цркву и сва њена истинита учења.

Џозеф је одрастао као фармер у Палмири, у држави Њујорк. Многе цркве и проповедници надметали су се за преобраћенике у том крају. Џозеф је био збуњен, не знајући којој цркви да се прикључи, јер су све поучавале другачије. Наишао је на један стих из Библије који каже да питате Бога ако имате питање и Он ће одговорити.

Џозеф је одлучио да се помоли. Отишао је до усамљеног места у шуми и клекнуо. Понизно је упитао Бога у молитви којој цркви да се прикључи. Бог и Исус су му дошли у виђењу. Џозеф је касније описао ово свето искуство:

„Видео сам стуб светлости баш изнад моје главе, јачи од сјаја сунчевог, који се постепено спуштао све док није пао на мене . . . Када се светлост спустила на мене, угледао сам две особе, чиjи се сjаj и слава не даjу описати, где стоjе у ваздуху изнад мене. Један од њих ми се обратио, назвавши ме по имену и рекао показујући на другог – Ово је Син мој Љубљени. Слушај Га!” (Историја Џозефа Смита 1:16–17).

Бог Отац и Његов Син, Исус Христ, рекли су Џозефу да се не прикључи ниједној постојећој цркви. Рекли су му да ће Исус преко њега обновити своју првобитну Цркву. Џозеф Смит ће постати пророк, попут древних библијских пророка. Касније му је додељена важна свештеничка власт која је  је била изгубљена а са њом моћ крштења, исцељења болесних и позивања апостола и других вођа. Обновљена црква званично је организована 1830. године.

Исус Христ води данас своју Цркву преко пророка

Црква Исуса Христа светаца последњих дана је обновљена Црква Исуса Христа. Исус је заиста на челу своје Цркве и Он нас води према Богу преко савременог пророка.

Дођите да славите Спаситеља Исуса Христа са нама! Бићете благословени проучавањем Његових учења у Светим писмима и слушањем онога што је рекао пророцима и апостолима у наше време. Осетићете Божју љубав док учествујете у служењу другима у Господњој Цркви.

У цркви су сви добродошли
Пронађите цркву у својој близини

Уобичајена питања

Људи имају пуно питања о „мормонима”, или тачније, члановима Цркве Исуса Христа светаца последњих дана. Кликните овде да бисте видели комплетну листу.

Све је већи број људи који одбацују идеју о организованој религији и више воле да буду духовни на свој начин и труде се да воде добре животе. Али људима је потребна и организована религија и лична духовност. Црква Исуса Христа светаца последњих дана пружа структуру и свештеничку власт неопходне за испуњење свих Божјих заповести, укључујући крштење и узимање причести. Недељом треба да идете у цркву, а истовремено да се трудите да будете духовни и служите другима током целе недеље.

Црква Исуса Христа светаца последњих дана званично је организована у Фајету, у држави Њујорк, 1830. године. Први председник Цркве био је Џозеф Смит. Имао је виђење Исуса Христа и Бога Оца и позван је за пророка како би обновио Цркву Исуса Христа. Примио је Божје свештеништво, превео Мормонову књигу и послао мисионаре да проповедају Јеванђеље по Северној Америци и преко океана.

Седиште Цркве премештено је у Охајо, у Мисурију, и Илиноис ради избегавања прогонства и проналажења места за окупљање њених чланова. Због подозрења и локалних политичких сукоба, пророк Џозеф Смит је био незаконито затворен 1844. године и убијен од стране руље.

Бригам Јанг је постао следећи председник Цркве. Водио је свеце преко прерије Сједињених Америчких Држава у покривеним вагонима до Стеновитих планина Јуте. Од тог времена Црква је драстично порасла широм света. Данас у целом свету има преко 16 милиона чланова у 170 земаља.

Први корак је сусрет са мисионарима. Поучиће вас основним веровањима и правилима Цркве Исуса Христа светаца последњих дана. Такође вам могу одговорити на свако ваше питање о Цркви и обавестити вас шта се очекује од њених чланова.

Такође би требало да почнете да присуствујете богослужењу. Пронаћи ћете радост припадања заједници људи који брину једни о другима и труде се да следе пример Исуса Христа.

Када будете спремни да се прикључите Цркви, можете одлучити да се крстите и званично постанете члан. Могу вас крстити мисионари или неко кога сте упознали у цркви.

Попут Библије, Мормонова књига има много писаца. Она је збирка дневника и историје, који се преносе са једног писца на другог, током периода од око хиљаду година. Први писац је пророк Нефи, који је напустио Јерусалим са породицом 600. године пре нове ере и дошао на амерички континент. Тај запис Нефи је проследио свом млађем брату, који га је потом предао свом сину. Сваки писац је запис увек давао некоме коме је веровао. Мормон је било име пророка који је све записе спојио у једну књигу. Стога се књига назива Мормонова књига.

Године 1823, Џозеф Смит је одведен до ових древних записа и превео их је моћу Божјом.