Шта jе Мормонова књига?

Мормонова књига је још једно сведочанство о Исусу Христу.

Четири ствари које свако треба да зна о Мормоновој књизи

Мормонова књига је древни запис који поучава о Исусу. Мушкарци, жене и породице из Мормонове књиге борили су се са животним изазовима баш као и ми. У њиховим причама можемо видети себе и бити надахнути да будемо бољи и помажемо другима, као што је то чинио Исус. Ево четири ствари које треба да знате о овој светој књизи:

1. Мормонова књига је, попут Библије, реч Божја

Баш као што је Бог говорио Мојсију и Ноју у Библији, тако је поучио своје пророке у древној Америци да воде записе о Његовим учењима и законима. Њихове записе је на крају сакупио у једну књигу пророк по имену Мормон. Речи Мормонове књиге потврђују Исусов живот, службу и Његова дела спасења од греха и превладавања смрти. У ствари, врхунац Мормонове књиге је када је Исус дошао да посети људе на древном америчком континенту.

Апостол Павле је у Библији написао: „У устима два или три сведока остаће свака реч“ (2. Коринћанима 13:1). Када Бог поучава важно начело, шаље још један извор да га потврди. Мормонова књига и Библија сведоче једна о другој. Како се многи људи данас удаљују од Бога и религије, присуство више од једног сведока Божјих речи може нам помоћи да останемо на путу (видети 2. Нефи 29:7-8).

Лично сазнајте да ли jе Мормонова књига истинита
Затражите бесплатан примерак

2. То може донети мир и дати смисао вашем животу

Мормонова књига је водич о томе како живети живот испуњен миром и срећом.

Савремени апостол, председник Мерион Г. Ромни, обећао је да ће, када читамо Мормонову књигу, „дух те сјајне књиге прожимати наше домове и све који у њему живе. Дух побожности ће се увећати, узајамно поштовање и обзир ће порасти. Дух препирке ће одступити. Родитељи ће саветовати своjу децу са већом љубављу и мудрошћу. Деца ће имати више разумевања и биће послушниjа савету својих родитеља. Праведност ће се увећати. Вера, нада и милосрђе – чиста љубав Христова – обиловаће  у нашим домовима и животима, будећи у њима мир, радост и срећу” („The Book of Mormon”,Ensign, мај 1980, стр. 67).

3. Милиони људи читају Мормонову књигу

Милиони широм света прочитали су Мормонову књигу на свом језику. У молитви су питали да ли је она реч Божја. Примили су одговор: „Да!” Мормонова књига обећава да ће вам Бог рећи, ако Га будете питали, да ли је истинита. Поставља се још једно питање: Ако примите одговор од Бога, да ли бисте га следили?

4. Можемо вам доставити бесплатну Мормонову књигу право до ваших врата

Ако желите Мормонову књигу, можете је добити бесплатно. Локални представници ће вам лично доставити књигу, без обзира где живите. Радо ће вам показали неколико њихових омиљених прича.

Волели бисмо да читамо Мормонову књигу са вама
Упознајте мисионаре

Уобичајена питања

Ево кратког сажетка епске, хиљадугодишње историје садржане у Мормоновој књизи:

У суштини, Мормонова књига је прича о породици Лехи је пророк у Јерусалиму. Бог у сну упозорава Лехија да поведе своју породицу и напусти Јерусалим, јер ће ускоро бити поробљен. Прелазе океан до америчког континента. Ламан и Лемуило, Лехијеви најстарији синови, не верују да је њихов отац надахнут од Бога. Њихов млађи брат, Нефи, је пун вере. Бог је изабрао Нефија да води породицу и буде њихов учитељ.

Народ се на крају поделио у две групе: Нефијце и Ламанце. Ове групе су често међусобно у рату и њихова вера у Исуса је непрестано у искушењу. Та вера испуњава странице Мормонове књиге у облику моћних проповеди, животних лекција и духовних искустава.

Након што је Исус васкрснуо,указује се људима у Америци. Поучава их о крштењу и праштању. Лечи њихове болесне и благосиља им децу. Оснива своју Цркву. За разлику од народа у Јерусалиму, људи у Америци слушају Исуса. После Његове посете, живе у миру стотинама година.

Временом, народ губи веру и поново избија рат, који уништава скоро целокупно становништво.

Попут Библије, Мормонова књига има много писаца. Она је збирка дневника и историје, који се преносе са једног писца на другог, током периода од око хиљаду година. Први писац је пророк Нефи, који је напустио Јерусалим са породицом 600. године пре нове ере и дошао на амерички континент. Тај запис Нефи је проследио свом млађем брату, који га је потом предао свом сину. Сваки писац је запис увек давао некоме коме је веровао. Мормон је био пророк који је све записе спојио у једну књигу. Стога се књига назива Мормонова књига.

Године 1823, Џозеф Смит је одведен до ових древних записа и превео их је моћу Божјом.

Мормонова књига подржава Библију и често појашњава учења Исуса Христа. На пример, књиге Марка и Луке у Библији износе исте риче о Исусу, али можете научити више када прочитате оба виђења.

Заједно, Мормонова књига и Библија садрже хиљадугодишње надахнуће, смернице и поуке. Оне показују да Бог воли и води људе из свих делова света. Проучавањем обе књиге можете стећи боље разумевање ко је Бог и шта жели за вас.