Слеђење Исуса Христа

Ко jе Исус Христ? Исус је Спаситељ света. Када Га следимо проналазимо већи мир и срећу у животу.

Исус Христ је Син Божји

Наш Небески Отац послао је свог Сина, Исуса Христа, да пати за грехе свих који ће живети на овој земљи, како би нам били опроштени. Та жртва за нас била је могућа због Исусове божанске моћи и Његовог савршеног живота.

Исус је био велики учитељ и слуга свима, али и бескрајно више од тога. Када је питао апостола Петра: „А ви шта мислите ко сам ја?” Петар је одговорио: „Ти си Христос, син Бога живога” (Матеj 16:15–16).

Исус нам је дао савршени пример

Исус је живео савршеним животом да би нам показао пут повратка нашем Небеском Оцу. Иако никада није сагрешио, Исус се ипак крстио како би показао своју послушност Богу и научио нас да је крштење обавезно за све.

Сазнајте како се можете крстити
Упознајте мисионаре

Исус је такође био савршен пример љубави. У свом животу на земљи бринуо је за сиромашне, лечио је слепе (видети Јован 9:1–7), радо је примао малу децу (видети Матеј 19:13–14) а чак је опростио онима који су га разапели. Његова љубав је бескрајна и доступна свима којима је потребна.

Исус нас је поучио како да живимо и како да се опходимо према другима

Када је имао само 12 година, Исус је поучавао у храму учене људе (видети Лука 2:46). Били су изненађени колико је знао. Исус је постао највећи учитељ који је икада живео. Често је користио параболе или приче за поучавање важних лекција. Те параболе говориле су о свакодневним људима и ситуацијама, које су лако разумели. Његове приче још увек нас додирују и мотивишу да Га и данас следимо и служимо другима.

Учења Исуса Христа

Радници у винограду

Исус је поучио да ће сви верни људи добити једнаку награду на небу, без обзира колико дуго су били верни (видети Матеј 20:1–16).

Немилостиви слуга

Исус нас је поучио важној лекцији о праштању питањем: „Није ли требало да се и ти смилујеш на свог другара, као и ја на те што се смиловах?” (Матеj 18:33)

Добри Самарјанин

Исус је рекао да треба да волимо свог ближњег. Парабола о добром Самарјанину поучава нас да наш ближњи може бити било ко, укључујући странце или непријатеље (види Лука 10: 25–37).

Блудни Син

Свака особа која се окрене Христу примиће Његово брижно прихватање, без обзира на то шта је учинила (видети Лука 15:11–32)

Изгубљена овца

Кад смо изгубљени или усамљени и окренемо се Исусу, не само да ће нас дочекати назад, већ ће се радовати као што пастир каже: „Радујте се са мном: ја нађох своју овцу изгубљену” (Лука 15:1–6).

Мормонова књига такође садржи моћна учења о Спаситељу. Током своје посете древном америчком континенту, Он је поучио људе како да се моле, како да буду понизни и како да поступају са својим породицама.

Читајте Исусова учења у Мормоновој књизи
Затражите бесплатан примерак

Исус је патио и умро за наше грехе

Исусова мисија доласка на земљу била је да нас спасе од наших грехова. Био је спреман да пати и жртвује себе да би платио цену наших грешака, како бисмо могли да се покајемо и да нам буде опроштено.

У Гетсеманском врту Исус је осетио тежину сваког греха и боли познатих човечанству. Трпео је за сваку особу која је икада живела, што је довело до тога да крвари из сваке поре свога тела (видети Лука 22:44). Ухватили су Га, пљували, бичевали, а потом разапели на крст. Још док Га је властити народ повредио насмрт, завапио је Богу да им се смилује (видети Лука 23:34).

Док пролазимо кроз живот, сви ћемо правити грешке и чинити нешто због чега ћемо жалити. Али све док се молимо нашем Небеском Оцу за опроштај и трудимо се да будемо бољи, можемо поново постати чисти. Сви смо дужници нашем Спаситељу и Откупитељу, Исуса Христу, због Његове велике љубави.

Исус је васкрснуо да бисмо ми могли поново да живимо

Трећег дана након смрти, Исус је устао из гроба и појавио се многим својим пријатељима и следбеницима. Био је први који је васкрснуо. То значи да се Његов дух поново ујединио са Његовим усавршеним физичким телом након смрти. Због тога што је Исус победио смрт, сви ћемо ми васкрснути једног дана.

Дођите да славите Спаситеља са нама
Пронађите цркву у својој близини

Уобичајена питања

Људи имају пуно питања о „мормонима”, или тачније, члановима Цркве Исуса Христа светаца последњих дана. Кликните овде да бисте видели комплетну листу.